fbpx

Építészeti tervezés menete

Facebook

Az építészeti tervezés egy folyamat, amely során az építtető és az építész közti párbeszéd segítségével az építés első gondolatától el kell jutnunk az ideális épületig. A hangsúly a párbeszéden van az építész feladata a megrendelő igényeinek elképzeléseinek minél jobb feltérképezése, megértése és ennek a lefordítása az építészet nyelvére. Az alábbiakban bemutatjuk e folyamat főbb állomásait.

Tervezési program

A tervezési program a tervezés kiindulópontja, amibe az építető meghatározza igényeit, mit szeretne, hogyan szeretne, mikor szeretne és mennyiért szeretne építeni. Minél pontosabban van ez meghatározva az építésznek annál könnyebb dolga van a tervezés során. A gyakorlatban ezt nem könnyű előre meghatározni így többnyire a tervezés során szokott kiforrni a végleges tervezési program. Azonban az alábbi kérdéseket érdemes még a tervező felkeresése előtt végiggondolni:

Nagyjából hány négyzetméterben gondolkodunk?

Mekkora költségvetésből gazdálkodunk?

Mikor szeretnénk belekezdeni az építésbe?

Tervezési árajánlat és konzultáció

Árajánlatot kétféleképpen tud tőlünk kérni, amennyiben már pontos elképzelése van, a tervezési programról csak töltse ki árajánlatkérő online felületünket és személyre szabott árajánlatot küldünk Önnek. Ellenben ha bizonytalan a tervezési programot illetően vagy bármilyen egyéb tervezéssel kapcsolatos kérdése merülne fel, válassza a személyes konzultációt. A személyes konzultáció során minden szakmai kérdésre válaszolunk, valamint segítünk pontosítani az árajánlat alapját képző tervezési programot. Amennyiben az árajánlat elfogadásra kerül, aláírjuk a tervezési szerződést és megkezdődhet a tényleges munka.

Tervezési helyszín

A tervezést mindig a tervezési helyszín az építési telek vizsgálatával kezdjük. A vizsgálat két teljesen eltérő irányból történik, egyrészt vizsgáljuk a jogszabályi előírásokat másrészt pedig a telek tényleges fizikai paramétereit. Ugyanis már maga a telek elhelyezkedése is rengeteg jogszabályi előírást hoz magával. Míg a szabályozási terv többek közt meghatározza a beépítési módot és az építési övezetet addig a HÉSZ és a TKR tovább részletezi az ingatlanra előírt jogszabályokat, mint a maximális beépíthetőség, szintterület vagy akár az épületmagasság. Persze a jogszabályi előírásokon túl egy építési telek valós fizikai és környezeti paraméterekkel is rendelkezik. Ezek a paraméterek legjobban egy geodéziai alaptérképen ábrázolhatóak, éppen ezért érdemest ezt még a terezés megkezdése előtt egy helyi földmérővel elkészíttetni.

Vázlatterv

A vázlatterv során a tervezési programban összefoglalt építtetői igényekből és az építési telek vizsgálata során megismert adottságokból vagy kényszerekből megszületik ez első kézzelfogható tervdokumentáció a vázlatterv. A vázlatterv rögzíti a tervezett épület telken való elhelyezkedését, méreteit, térkapcsolatait, és tömegformálását. A vázlattervet általában több eltérő változatban is elkészítjük. Családi házak esetén az első vázlatterv elkészítése többnyire 1-2 hétbe telik. A vázlattervi szakasz pedig egészen addig tart, amíg a megrendelő minden igényét kielégítő terv meg nem születik.

Engedélyeztetés

Miután a vázlatterv elfogadásra került megkezdődik a tervek műszaki kidolgozása és a jogszabályilag előírt tervcsomag összeállítása. Az engedélyezési vagy családi házak esetén többnyire egyszerű bejelentési tervek persze nem csak építészeti, hanem szakági tervekből is állnak. Tehát ezen a ponton bevonjuk a tervezésbe szakági tervező partnereinket, mit a tartószerkezeti, gépész vagy elektromos tervező kollégát. A tervek véglegesítése mellett pedig elvégezzük, az építési hatósági illetve szakhatósági egyeztetéseket majd feltöltjük a tervdokumentációt az ÉTDR rendszerbe, és várjuk az engedély kiadását vagy egyszerű bejelentés esetén a hatósági tájékoztatást.

Kivitelezés

Mivel kivitelezési tervek készítését nem minden esetben írja elő a jogszabály, így a kivitelezésbe már a hatósági engedély megszerzése után is belekezdhetünk természetesen az előírt határidőket betartva. Ennek ellenére mi minden esetben javasoljuk a kivitelezési terv elkészítését még a kivitelezés megkezdése előtt, hiszen ez lesz arra a garancia, hogy ténylegesen az az épület szülessen, meg amit közösen a tervezővel megálmodott. A kiviteli terv az engedélyezési tervnél egy jóval részletesebb tervdokumentáció így nem lesznek olyan részek, amelyet a kivitelezőnek a helyszínen kell improvizálnia. A kivitelezési tervdokumentáció már minden műszaki utasítást és részletet tartalmaz, ami az adott épület elkészítéséhez szükséges, által a költségek kiszámíthatóak a kivitelező munkája ellenőrizhető illetve a kivitelezési határidők is sokkal pontosabban megjósolhatóak.