fbpx

Ház bővítés tudnivalók

Facebook

Egy épületet hiába próbálunk meg minél előrelátóbban megtervezni, az évek elteltével az igények változhatnak, a műszaki tartalom elavulttá válhat. Így eljöhet az a pillanat, amikor a ház bővítésre vagy felújításra szorul. Mivel ez nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk, így az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni egy épület bővítésének legfontosabb tudnivalóit.

Milyen engedélyekre lesz szükségem?

Ahhoz hogy megtudjuk milyen engedélyre lesz pontosan szükségünk először a bővítés jogi fogalmával kell megismerkednünk. Meglévő épület esetén három különböző építésjogi fogalomról beszélhetünk, amelyek a felújítás, az átalakítás és maga a bővítés. Felújításról akkor beszélünk, amikor az építés során a meglévő állapot műszaki megújítása történik. Ezzel szemben átalakításról beszélünk, amikor az építés során az eredeti állapottól eltérünk. A harmadik eset a bővítés, amely során nem csak eltérünk az eredeti állapottól, de úgy térünk el, hogy az az épület térfogatát megnöveljük. Míg az első két esetben nincs szükségünk engedélyre addig a harmadik bővítés esetében már építési engedélyre vagy egyszerű bejelentésre lesz szükségünk tehát a teljes engedélyezési folyamat ugyanaz lesz, mint egy teljesen új épület építése során.

Lehetséges-e bővíteni?

A legfontosabb tisztázandó kérdés még mielőtt bármibe is belekezdenénk, hogy egyáltalán lehet-e bővíteni a meglévő épületet ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ez jogilag nem lehetséges. A legelső megvizsgálandó kérdés hogy a bővíteni kívánt épület rendelkezik-e használatbavételi engedéllyel egyáltalán az engedélyezett tervek alapján épült. Amíg a meglévő épület jogi állapot nem tisztázott addig bővíteni sem tudunk. Ha a meglévő épület jogilag tisztázott, akkor a következő rész annak vizsgálata, hogy a helyi építési szabályzatban előírt beépítési mutatók alapján lehetséges-e a házat bővíteni. Hogyha az előbbi kérdésekben bizonytalan árajánlat kérése előtt jelentkezzen hozzánk személyes konzultációra és segítünk, felmérni a lehetőségeket.

Meglévő állapot vizsgálata

Amennyiben a bővítés jogilag lehetséges akkor megkezdjük a meglévő állapot felmérését. A meglévő állapotot helyszíni felmérés segítségével fényképek, vázlatok és mérések alapján dokumentáljuk, majd elkészítjük hozzá a teljes felmérési tervdokumentációt. A felmérési tervdokumentáció tartalma az építési engedélyezési tervekkel megegyező. Fontos megemlíteni, hogy egy meglévő épület esetén sokszor az épületszerkezeteket csak feltételezni tudjuk mivel takart állapotba vannak így előfordulhat, hogy az építkezés megkezdése során kell a terveket módosítani vagy kiegészíteni. Ez különösen akkor fontos, amikor tartószerkezeti kérdések merülnek fel a meglévő szerkezetek kapcsán. Például előfordulhat, hogy egy földszintes épületet fölfelé is akarunk bővíteni, de nem tudjuk, hogy milyen alapozással rendelkezik. Ilyenkor van lehetőség egy helyszíni alap feltárást végezni vagy megvárhatjuk, amíg a kivitelezés során felfedik az alaptestet és esetlegesen ekkor módosítjuk a terveket és a meglévő alapozás megerősítését írjuk elő.

Bővítendő épület felmérési terve

Bővítési lehetőségek

Amint felmértük és dokumentáltuk a meglévő állapotot nekiállhatunk a bővítés megtervezésének. Mivel a bővítés során a meglévő épülethez is hozzányúlunk legalább azon a részen ahol a bővítés kapcsolódik a meglévőhöz, így következik a kérdés, hogy mennyire akarunk hozzányúlni az eredeti épülethez. Ezt a dolgot érdemes mérlegelni építészeti, műszaki illetve gazdasági szempontból. Kérdés tehát hogy az adott állapotból mit lehet kihozni és nem utolsó sorban mennyiért. Fontos megérteni, hogy egy meglévő épület általában nem tudja azokat a műszaki követelményeket, amit egy mai szerkezettől elvárunk illetve alaprajzi elosztása sem a korunk igényeinek megfelelő, így a legtöbb esetben nem elég csak a bővítette résszel foglalkozunk. Az egész épületet érdemes egybe kezelnünk a bővítés mellett a meglévő épület átalakítását felújítását is megfontolva, hogy egy jól működő szerves egészet kapjunk.

Épület bővítés és átalakítás előtt
Épület bővítés és átalakítás után