fbpx

Építészeti terv tartalma

Facebook

Miért is van, szükségünk építészeti tervre tehetjük fel a kérdést? Az egyik válasz a kérdésre röviden az, hogy mert kötelező mivel ezt jogszabály írja elő. A másik ok pedig célszerűség a megrendelő és a kivitelező ennek segítségével tud egymást közt kommunikálni, a tervdokumentáció mindkét fél számára rögzíti az elvárásokat és az igényeket. Az alábbiakban ismertetjük, hogy miből is áll egy építészeti terv illetve milyen típusai vannak.

Engedélyezési tervdokumentáció

Az engedélyezési tervdokumentáció az, amire minden új építés vagy bővítés során szükségünk lesz. A kiviteli terveket is minden esetben egy engedélyezési terv előzi meg. A tervdokumentáció pontos tartalmát és követelményeit a 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet tartalmazza. Az elkészült engedélyezési tervet az építési hatóságnak kell benyújtanunk, akik ennek elbírálása alapján adják meg az építési engedélyt. Fontos megemlítenünk, hogy családi házak építése vagy bővítése során nem építési engedélyre, hanem egyszerű bejelentésre lesz szükségünk. Két fogalom jogilag eltérő azonban a szükséges tervdokumentáció tekinttében és az ügymenetükben nagyon hasonlók.

Helyszínrajz
Alaprajz

Az engedélyezési terv alapvetően építészetből és szakági munkarészekből áll. A szákági munkarészek leggyakrabban a statika, gépészet vagy elektromos terv, de persze ezek mellett a projekt összetettségétől és méretétől függően megjelenhetnek egyéb szakágak, is mint tűzvédelem, lifttervezés, kerttervezés vagy konyhatervezés. Az építészeti tervdokumentáció minden esetben tartalmazza az alábbi terveket:

 • helyszínrajzot, ami bemutatja az épület telken való elhelyezését
 • alaprajzokat
 • metszetek
 • homlokzatok
 • beépítési idomterveket, amik igazolják a tervezett épület szabályosságát
 • építészeti és szakági műszaki leírásokat valamint egyéb szükséges szakági terveket
Homlokzat
Metszet

Kiviteli tervdokumentáció

Bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy az engedélyezési tervdokumentáció minden fontos információt tartalmaz, azonban ha jobban megvizsgáljuk, rájövünk, hogy még bőven van olyan megválaszolandó kérdés, ami kivitelezés során felmerülhet. Ezt orvosolja a kivitelezési dokumentáció, ami az engedélyezési dokumentációnál egy sokkal részletesebb tervdokumentáció. A kiviteli tervek tartalmát 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szabályozza. Az engedélyezési tervekkel ellentétbe kiviteli terv készítése nem minden esetben kötelező. Ennek ellenére, még ha nem is kötelező erősen ajánlott, hiszen a részletes kiviteli tervek által lesz a kivitelező munkája ellenőrizhető, a kivitelezési költségek és határidők kiszámíthatóak és az egész projekt megvalósítása gördülékeny.

Kiviteli alaprajz
Kiviteli metszet

A kiviteli terv az engedélyezési tervdokumentációhoz hasonlóan építészeti és szakági tervekből tevődik össze. A kiviteli terv minden építészeti és szakági utasítást és tervrajzot tartalmaz, ami az épület megvalósításához szükséges. A kiviteli tervdokumentációba a teljesség igénye nélkül az alábbi terveket találhatjuk:

 • kitűzési terv, amely az alapok helyszíni kitűzésére szolgál
 • alapozási terv, amely az alaptestek pontos kialakítását mutatja
 • fedélszékterv, amely a tetőszerkezeti kialakítását mutatja be
 • nyílászáró konszignáció, ami alapján az ablakok és ajtók készülnek
 • részletrajzok, amelyek a különböző szerkezeti csomópontok kialakítását mutatják be
Fedélszék terv
Részletrajz

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a szükséges tervdokumentáció fajtáját részben a jogszabályi előírások részben pedig a megrendelői igények határozzák meg. Ezért javasolt, hogy a tervezővel és a kivitelezővel is egyeztessük, hogy milyen részletességű tervdokumentáció készítése ajánlott az adott építési projekthez.